Inchmurrin 2003 – Single Cask – Wijnproevers

Inchmurrin 2003 – Single Cask Wijnproevers

Inchmurrin is terecht steeds populairder aan het worden, dus is deze botteling een welkome toevoeging. De whisky werd gedistilleerd in januari 2003. Voor botteling in mei 2017 kreeg hij een finish op een enkel sauternesvat (nr. 16/303-05). Dit vat gaf nog 282 flessen prijs met een cask strength van 52.9%. De whisky werd niet koud gefilterd en heeft zijn natuurlijke kleur. Hij werd exclusief voor de Nederlandse importeur gebotteld.

Uitgebreide informatie

De maltwhisky van Inchmurrin, genoemd naar eiland in het meer van Loch Lomond, wordt gestookt bij de Loch Lomond distilleerderij, gelegen in de plaats Alexandria ten zuiden van het meer Loch Lomond. De distilleerderij ligt exact op de grens van de Highlands en de Lowlands, de malts van Loch Lomond worden toch tot de Highlands berekend. De distilleerderij werd opgericht in 1965 door Barton Distilling ltd., vroeger gebruikte men de gebouwen voor de fabricage van katoen. Na een sluiting van één jaar, werd de distilleerderij in 1987 weer heropend en men bouwde in 1993 naast de moutdistilleerderij een graandistilleerderij. Men maakt er nu in één distilleerderij graanalcohol en ook een zevental moutwhisky’s. De maltwhisky van Inchmurrin staat bekend als een lichte single malt. Voor de productie van malt gebruikt men bij Loch Lomond twee wash stills en twee spirit stills, die met stoom worden verhit. Deze zogenaamde speciale Lomond Stills lijken van onderen op een gewone pott still, maar daar staat niet de overbekende zwanenhals op maar een platenkolom met horizontale platen binnenin. Je kan dit vergelijken met de Coffee of patent still, maar het verschil met Loch Lomond is, dat deze hier niet contenu werken. Het voordeel van deze stills is, dat er op verschillende manieren gestookt kan worden en men zodoende zeven verschillende malts op de markt kan brengen. In de malt distilleerderij staan acht washbacks van staal en de malt rijpt vooral op bourbon- en refill vaten. Het water pompt men uit ondergrondse waterreservoirs. Door de grondlagen is dit water in de loop der jaren gezuiverd en prima geschikt voor de bereiding van maltwhisky ook voor het koelwater wordt dit water gebruikt. Men ontvangt bij de Loch Lomond distilleerderij geen bezoekers. In 2014 werd de distilleerderij overgenomen door Exponent Private Equity.

Proefnotitie

Kleur: donker goud. Neus: aroma’s van boomgaardfruit, vanille en wat wijnachtige accenten. Smaak: heerlijk sappig mondgevoel met een duidelijke invloed van het wijnvat. Tonen van boomgaardfruit, gekruide appels, gepocheerde peren en vanillesiroop leiden naar een lange afdronk met heerlijke zoetheid van romige toffee.Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven door middel van onze nieuwsbrief?.

Klik hier op deze beveiligde link om u in te schrijven