Omschrijving: Brouwerij de Molen uit Bodegraven graaft diep met deze! "Peat & Spade" is een barrel-aged versie van wat klinkt als een milde Peated Porter, opgeschroefd naar een stevige 10,2% ABV. De naam hint naar aardse, rokerige tonen, gecombineerd met de rijkdom die uit het vat is 'opgegraven'. Klinkt als een complexe traktatie voor liefhebbers van turf en donker bier!
Smaak: Volgens de brouwers had de vatrijping niet beter kunnen uitpakken! Bij het inschenken komen aroma's zoals cacao, vanille en donkerrood fruit je tegemoet. Bij de eerste slok komt het whiskyvat met het milde turfkarakter meer naar voren, waarna in de nasmaak de smaken van honing, cacao en rood fruit meer naar voren komen, wat samen een "kersenbonbon-ervaring" geeft. Complex, rokerig, fruitig en chocoladeachtig – een ware reis in een glas.
Food Pairing: Zo'n complex en smaakvol bier, met turf- en vattonen, vraagt om robuuste combinaties. Denk aan gerookt vlees zoals BBQ brisket of gerookte eend, sterke gerijpte kazen (zoals een goede boerencheddar of gerookte goudse), wildgerechten, of rijke chocoladedesserts. Het zou ook fantastisch zijn om langzaam van te nippen bij een haardvuur.