In het noordelijkste puntje van Hongarije ligt Tokaj, de bekendste wijnregio in het land. Een continentaal klimaat met korte, hete zomers en een aangename herfst zorgt voor een optimale omgeving voor de druiven om te rijpen. Disznókó is een van de beste producenten in de regio, waarbij de Furmint-druif in elke wijn schittert. Zoals ze het zelf ook zeggen: "It's the wine of kings and the king of wines."
De Szamorodni-stijl is een ware klassieker uit Tokaj: gemaakt van druiventrossen die deels zijn aangetast door nobele rot (botrytis), wat zorgt voor rijkdom, concentratie én frisheid. In 2021 werden de druiven laat geoogst en zorgvuldig geselecteerd uit de beste percelen van het Disznókő-landgoed. De botrytis ontwikkelde zich langzaam en gelijkmatig, wat resulteerde in gezonde, smaakvolle druiven met mooie zuren. Na een zachte persing en gisting – deels op RVS, deels op gebruikte vaten – rijpte de wijn 12 maanden in traditionele eikenhouten vaten in de kelders van Tokaj.
Deze wijn straalt in je glas: een licht gouden kleur met een explosie aan aroma's. Sappige peer, ananas, citrus, honing en een vleugje vanille. in de mond is de wijn sappig met een prachtige balans tussen zoet en fris. De textuur is levendig en zijdezacht tegelijk, met een hint van het typische 'botrytis-bittertje' in de afdronk. Dit is geen logge, plakkerige dessertwijn, maar een frissere stijl met diepgang en finesse.
Dit is fantastisch als luxe aperitief, maar komt ook prachtig tot zijn recht bij gerechten. Denk aan foie gras, romige visgerechten met citroen of een kaasplank met blauwschimmel- en witschimmelkazen. Ook bij desserts die niet té zoet zijn – zoals tarte tatin– maakt hij indruk. Nu al heerlijk op dronk, maar dankzij de rijping op hout zal hij zich de komende tien tot vijftien jaar nog verder ontwikkelen. .