The Marlborist is een kleine, ambitieuze wijnproducent uit Marlborough, Nieuw-Zeeland, opgericht door drie vakmensen met een verleden bij top producenten als Villa Maria en Cloudy Bay. Hun missie: een nieuw hoofdstuk schrijven in het verhaal van Marlborough, met focus op kwaliteit, terroir en eigenzinnigheid. De Grande Sauvignon Blanc is daarvan het perfecte voorbeeld – een Sauvignon met karakter, gemaakt van laag renderende wijngaarden op klei- en alluviale bodems in de Southern Valleys en Renwick.
De druiven zijn deels met de hand en deels machinaal geoogst en vergist met uitsluitend wilde gisten in neutrale Franse eiken vaten. De wijn rijpte 15 maanden op de lies, met minimale bâtonnage en gedeeltelijke malolactische omzetting – zonder klaring en slechts grof gefilterd.
Vergeet wat je denkt te weten over Marlborough Sauvignon Blanc: dit is een andere ervaring. Geen uitbundige tropenexplosie, maar gelaagd, gastronomisch en verleidelijk. In de neus vind je tonen van gegrilde perzik, gekonfijte ananas, brioche, amandel en een vleugje vlierbloesem. De smaak is rijk en romig, met een zijdeachtige textuur, ondersteund door een fris zuurtje in de lange afdronk.
Deze Sauvignon Blanc vraagt om een serieuze plek aan tafel. Denk aan kreeft met botersaus, gebakken coquilles, geroosterde kip met salie of romige risotto met venkel en citroen. Ook bij zachte kazen of hartige groentegerechten met een subtiel zoetje (denk: geroosterde pompoen of pastinaak) is hij zeer passend. Een wijn voor wie Sauvignon op topniveau wil ervaren – rijk, rond, en toch loepzuiver.